Termenele prevazute de Noul Cod de Procedura Civila in materia contestatiei la executare sunt termene de decadere. Altfel spus, daca nu formulati contestatia la executare cu respectarea termenelor legale, veti fi decazut din dreptul de a mai formula contestatie.

Astfel, daca prin lege nu este prevazut altfel, contestatia la executare vizand executarea silita propriu-zisa va putea fi formulata in termen de 15 zile de la data cand:

  1. contestatorul a luat la cunostinta de actul de executare pe care-l contesta;
  2. cel interesat, respectiv debitorul sau tertul garant, a primit comunicarea sau, dupa caz, instiintarea cu privire la infiintarea popririi – daca se popresc venituri periodice, termenul va incepe sa curga pentru debitor cel mai tarziu de la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit – in acest caz, debitorul nu trebuie sa fie instiintat de data efectuarii primei retineri;
  3. debitorul care contesta insasi executarea a primit incheierea de incuviintare a executarii ori somatia sau de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare pentru cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau pentru cazul in care executarea se face fara somatie;
  4. debitorului i-a fost comunicata incheierea executorului judecatoresc, in cazurile in care aceasta nu este, potrivit legii, definitiva, iar contestatia la executare vizeaza incheierea executorului – asadar, nu va putea fi formulata contestatie la executare impotriva incheierilor executorului care nu sunt definitive.

In cazul contestatiei la executare privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu, NCPC nu a stabilit niciun termen, dar a prevazut ca aceasta poate fi formulata oricand inauntrul termenului de prescriptive a dreptului de a obtine executarea silita.

Practic, contestatia la titlu va putea fi introdusa cel mai tarziu in 3 ani de la data nasterii dreptului de a obtine executarea silita! Daca titlul executoriu priveste drepturi reale, contestatia la executare va putea fi introdusa cel mai tarziu in 10 ani de la data nasterii dreptului de a obtine executarea silita.

Ambele termene vor incepe sa curga de la data la care hotararea judecatoreasca a ramas definitiva, in cazul unui astfel de titlu executoriu. Termenul inauntrul caruia poate fi formulata contestatia la titlu este de decadere, chiar daca are aceeasi durata cu termenul de prescriptie, iar decaderea opereaza chiar si in cazurile in care dreptul de a obtine obligarea paratului este imprescriptibil!

NCPC reglementeaza si ipoteza in care un tert invoca un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit. Acest tert poate formula contestatie la executare pe tot parcursul executarii silite, insa nu mai tarziu de 15 zile de la data vanzarii sau de la data predarii silite a bunului.

Neintroducerea contestatiei la executare in acest termen nu il impiedica, insa, pe tert sa isi realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, insa sub rezerva drepturilor definitive dobandite de catre tertii adjudecatari in cadrul vanzarii silite a bunurilor urmarite. Prin urmare, tertul nu va putea sa isi realizeze dreptul de proprietate ori dreptul real daca bunul a fost dobandit definitive de un tert adjudecatar. Pe de alta parte, daca bunul a fost adjudecat in urma vanzarii silite de catre creditorul urmaritor, tertul va putea sa isi realizeze dreptul pe cale separata.

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!