Contestatia la executare va fi judecata conform procedurii prevazute de Noul Cod de Procedura Civila pentru judecata in prima instanta. Desi aceasta procedura este una destul de complexa, experienta acumulata de echipa noastra in cadrul sutelor de procese ne permite sa va asiguram ca veti beneficia de servicii de reprezentare profesioniste in adevaratul sens al cuvantului.

Pentru a formula contestatia ce imbraca forma unei cereri de chemare in judecata, va vom acorda asistenta in redactarea acestei cereri astfel incat sa va obtinem admiterea contestatiei.

Pentru aceasta, vom stabili o intalnire in cadrul careia vom intocmi un dosar cu toate actele de care dispuneti, precum contracte, facturi, chitante, e-mailuri, SMS-uri, extrase de cont, extrase de Carte Funciara si alte asemenea acte. Tot in cadrul acestei intalniri, vom stabili cu exactitate, impreuna cu dumneavoastra, situatia de fapt si situatia de drept.

Dupa aceea, plecand de la situatia de fapt si de la cea de drept si pe baza actelor enumerate anterior, echipa noastra va discuta in sedinta speta dumneavoastra si va redacta contestatia la executare, pe care v-o comunicam si dumneavoastra pentru a o dezbate, pentru a ne asigura ca o intelegeti pe deplin si pentru a-i aduce modificari finale, in cazul in care considerati necesar.

In cazul in care nu locuiti in localitatea de resedinta a instantei de executare, puteti sa va alegeti domiciliul procesual in aceasta localitate, prin intermediul cererii, si sa indicati societatea noastra pentru primirea comunicarilor.

Termenul fixat de instanta va fi unul scurt, astfel incat, intre timp, ne vom pregati temeinic pentru acesta, formuland argumente si aparari pentru diferitele scenarii ce pot aparea. De asemenea, judecarea contestatiei va fi facuta de urgenta si cu precadere de catre instanta, ceea ce va presupune o desfasurare procesuala rapida.

Din fericire, data fiind pregatirea temeinica anterioara, consideram ca aceasta desfasurare procesuala rapida va fi una favorabila noua, nu putine fiind cazurile in care am obtinut rezultate foarte bune din cauza faptului ca partea adversa nu s-a pregatit indeajuns.

Instanta va putea solicita, din proprie initiativa sau la cererea noastra ori a partii adverse, relatii si explicatii scrise de la executorul judecatoresc. De aceea, inainte de termenul fixat de instanta, vom identifica puncte slabe ale procedurii de executare silita si ale actelor de executare efectuate de catre executor, pentru a putea cere instantei sa-i solicite executorului judecatoresc explicatii cu privire la acele vulnerabilitati identificate si, astfel, sa obtinem un avantaj procesual considerabil.

In cazul in care instanta va solutiona cererea in defavoarea noastra, avem la dispozitie calea de atac a apelului. Pentru aceasta, vom formula o noua cerere prin care vom indica motivele pentru care consideram ca se justifica admiterea contestatiei la executare. Nu putine au fost cazurile in care apelul a fost admis, astfel incat recomandam recurgerea la aceasta cale de atac daca este necesar.

Pe de alta parte, in cazul in care instanta solutioneaza cererea in favoarea noastra, fie va indrepta ori va anula actul de executare contestat, fie va dispune chiar anularea ori incetarea executarii, in functie de ceea ce am solicitat prin contestatia la executare.

O alta solutie pe care o poate pronunta instanta consta in lamurirea titlului executoriu contestat. Pentru aceasta, la formularea contestatiei este necesar sa solicitam lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu. Uneori, acesta poate provoca incertitudini prin formularea sa, incertitudini pe care le vom exploata ca vulnerabilitati in favoarea noastra.

O alta parghie procesuala de care dispunem consta in solicitarea anularii incheierii instantei prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite formulate de catre executorul judecatoresc. In unele cazuri, fiind motivati de potentialele castiguri pe care ar putea sa le obtina in urma indeplinirii procedurii de executare silita, executorii judecatoresti solicita instantei sa li se incuviinteze inceperea executarii fara a tine cont de toate dispozitiile legale incidente.

Din aceasta cauza, echipa noastra acorda o deosebita atentie cererii de incuviintare a executarii silite, cautand toate neconcordantele si toate aspectele susceptibile de interpretare pentru a le putea folosi cu succes in favoarea noastra.

In cazul in care executarea silita are ca temei un alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, spre exemplu un contract de credit, putem invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept cu privire la fondul dreptului cuprins in respectivul titlu executoriu. Aceasta posibilitatea de care dispunem ne ofera sansa de a contesta nu doar executarea, ci chiar motive legate de situatia de fapt sau de drept care a generat ajungerea dumneavoastra in situatia de a fi executat silit.

De aceea, este foarte importanta prima intalnire pe care o vom avea si in cadrul careia vom stabili cu exactitate situatia de fapt si de drept, alaturi de actele ce vor servi ca probe. Este posibil sa descoperim, astfel, clauze abuzive sau motive de nulitate a titlului executoriu. In acest caz, este posibil sa scapati nu doar de grija executarii silite, ci chiar de datoria dumneavoastra, in tot sau in parte.

Experienta ne-a invatat ca multe contracte de credit, de leasing, de amanet si altele asemenea, in specialul in cazul in care emana de la un creditor mai putin consacrat, dar nu numai, nu sunt intocmite in intregime conform dispozitiilor legale si, de cele mai multe ori nefiind negociate si cu atat mai putin analizate cu atentie, ii pun pe debitori in situatii juridice in care nu ar fi trebuit sa se afle. Aceste situatii juridice trebuie indreptate, iar noi avem expertiza necesara pentru a va apara interesele dumneavoastra si pentru a va ajuta sa obtineti cea mai buna solutie.

Contactati-ne pentru a stabili o intalnire in cadrul careia sa pregatim un plan bazat pe experienta si cunoasterea deplina a legii.

Nu-ti mai neglija drepturile!

Echipa noastra de avocati si consultanti va informeaza corect si conform legislatiei in vigoare!

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!