Ce este contestatia la executare? Este mijlocul procesual specific faazei executarii silite prin care se realizeaza controlul judecatoresc asupra legalitatii actelor de executare sau asupra executarii silite insesi, precum si asupra incheierilor intocmite de executorul judecatoresc in cadrul executarii silite. Asadar, aceasta reprezinta mijlocul procedural prin intermediul caruia puteti obtine desfiintarea masurilor ilegale de urmarire silita.

In plus, prin intermediul contestatiei la executare se poate contesta refuzul executorului judecatoresc de a efectua o executare silita sau de a indeplini un act de executare silita in conditiile legii si, totodata, se poate solicita lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu.

Astfel, contestatia la executare este o “plangere” specifica procedurii executarii silite prin care se urmareste anularea unor acte de executare silita sau chiar anularea efectului executoriu.

Cine poate face contestatie. Specific contestatiei la executare este faptul ca aceasta este deschisa nu numai partilor executarii silite, ci si tertilor vatamati prin urmarirea nelegala a bunurilor lor. Asadar, aceasta contestatie poate avea rolul unei plangeri pentru scoaterea de sub urmarire a bunurilor unui tert.

Specific contestatiei la executare este faptul ca aceasta poate fi folosita si de persroane straine de raportul juridic dintre aprti – tertii vatamati printr-o masura gresita sau ilegala de executare. Trebuie retinut ca o hotarare judecatoreasca poate fi pusa in executare numai intre partile din proces, iar nu si fata de terte persoane care nu au participat la judecata. Chiar daca sunteti tert fata de executarea silita, dar aceasta va afecteaza bunurile, puteti efectua contestatie la executare pentru a va apara interesele.

Lamurirea titlului executoriu neclar. Exista posibilitatea sa fiti executat silit asupra unor bunuri sau valori gresite, titlul executoriu fiind redactat sau inteles gresit. Contestatia la executare se poate face si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea si aplicarea titlului executoriu. In practica, aceasta forma a contestatiei la executare poarta denumirea de contestatie la titlu.

Plangere impotriva actiunilor executorului. Contestatia la executare se poate indrepta si direct impotriva executorului judecatoresc in cazul in care acesta refuza fie efectuarea executarii silite, fie indeplinirea unui act de executare in conditiile legii. Trebuie retinut ca prin contestatie nu se poate anula sau modifica hotararea judecatoreasca; instanta care va solutiona contestatia la executare se va limita sa cerceteze daca actele de executare se realizeaza cu respectarea dispozitiilor legale privind executarea silita sau, cand e cazul, stabileste intinderea. intelesul ori aplicarea dispozitivului hotararii ce se executa.

Competenta. Contestatia la executare se introduce la instanta de executare, aceasta fiind judecatoria in a carei circumscriptie se afla, la data sesizarii organului de executare, domiciliul sau sediul debitorului. Daca are loc urmarirea silita a imobilelor sau urmarirea veniturilor provenite din imobil, exista o competenta alternativa – judecatoria de la locul situarii imobilului sau instanta de executare (domiciliu).

Judecata contestatiei. In cadrul judecatii contestatiei la executare, intampinarea este obligatorie. Partile vor fi citate in termen scurt, iar jduecarea contestatiei se face de urgenta si cu precadere. In vederea solutionarii contestatiei la executare, instanta sesizata va solicita de indata executorului judecatoresc sa transmita copii certificate de pe actele dosarului de executare contestate. Totodata, la cererea partilor sau atunci cand apreciaza ca este necesar, isntanta va putea solicita explicatii scrise de la executorul judecatoresc.

La judecarea contestatiei la executare sunt admisibile toate probele care se pot folosi si la judecarea oricarei actiuni in justitie, cu conditia ca acestea sa fi fost propuse, dupa caz, prin cererea de chemare in judecata, respectiv prin intampinare.

Daca este admisa contestatia la executare, executorul judecatoresc este obligat sa se conformeze masurilor luate sau dispuse de instanta.

Abordarea noastra. Legea este de partea consumatorului, protejandu-i drepturile si interesele legitime, atata timp cat exista un minim de interes din partea acestuia cu privire la „armele” legale de care dispune in lupta cu abuzurile de drept. Echipa noastra are o vasta in contestarea executarilor silite, astfel incat contractele si executarile sa devina rezonabile si sa se restabileasca echilibrul contractual.

Nu-ti mai neglija drepturile!

Echipa noastra de avocati si consultanti va informeaza corect si conform legislatiei in vigoare!

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!