De foarte multe ori, institutiile de credit (banci, IFN-uri) apeleaza la firme de recuperari creante pentru a gestiona situatiile in care debitorii nu isi platesc datoriile. Aceasta externalizare presupune ca, dintr-un simplu tert fata de raportul juridic existent intre dumneavoastra si institutia de credit, firma de recuperari sa devina parte direct interesata de plata datoriei.

Pentru inceput, o sa va ajutam sa intelegeti mecanismul prin care are loc aceasta tranzitie si oportunitatile pe care le genereaza pentru dumneavoastra, oportunitati de care va putem ajuta sa profitati.

In primul rand, afacerea institutiilor de credit este, practic, sa vanda bani. De aceea, de multe ori nu vor acorda o atentie atat de mare gradului de indatorare al debitorilor clienti, astfel incat o parte dintre acestia vor ajunge, inevitabil, in imposibilitate de plata. Pentru institutiile de credit, aceasta nu este o problema atat de mare, deoarece scopul ei a fost indeplinit in momentul in care a semnat contractul de credit cu debitorii.

In cazul in care va intrebati de ce stau asa lucrurile, explicatia este simpla: pentru ca actualul sistem monetar este unul bazat pe datorie – nu doar intre banci si consumatori, ci si intre state, intre institutii bancare internationale si state, intre state si corporatii si asa mai departe. Pentru ca acest sistem sa nu colapseze, el trebuie mereu sa tinteasca spre “crestere economica” alimentata de datorie. Practic, datoria de la nivelul intregii societati trebuie sa creasca pentru ca actualul sistem economic sa supravietuiasca.

Dat fiind acest ciclu, banii sunt imprumutati, dupa cum va prezentam anterior, intr-o maniera care de multe ori nu tine cont de gradul de indatorare al debitorilor. Pentru aceste situatii, institutiile de credit au creat asa-zisele “pachete de credite neperformante” – cand debitorii au ajuns in imposibilitate de plata – pe care le vand firmelor de recuperari creante.

Oportunitatea dumneavoastra este una de care majoritatea debitorilor nu sunt constienti, si anume ca banca vinde aceste pachete pentru o suma considerabil mai mica decat valorea lor actuala, dat fiind ca sansele de a mai recupera bani sunt reduse. Stiind acest lucru, aveti posibilitatea de a negocia suma datorata cu firma de recuperari!

Practic, daca datoria dumneavoastra initiala era de 25.000 lei, incluzand dobanzile, iar dumneavoastra ati platit 10.000 lei inainte de a ajunge in imposiblitate de plata, este foarte posibil ca banca sa fi vandut datoria dumneavoastra ramasa, de 15.000 lei, pentru o suma cuprinsa intre 10% si 50% din debitul ramas! Asadar, datoria dumneavoastra valoreaza acum 1.500 lei in cel mai bun caz, respectiv 7.500 lei in cel mai rau caz. Este posibil ca la debitul ramas de achitat sa se adauge si un comision al firmei de recuperari. In orice caz, puteti sa va stingeti debitul platind mult mai putin decat ar fi trebuit!

Pentru aceasta, va punem la dispozitie toata experienta noastra, astfel incat sa va obtinem cele mai bune conditii de rambursare a creditului prin negocierea debitului ramas cu firma de recuperari.

In primul rand, vom avea nevoie de contractul de credit pe care l-ati incheiat cu institutia de credit si de toate documentele pe care le-ati pus la dispozitia acesteia anterior incheierii contractului. De asemenea, vom avea nvoie si de toate dovezile platilor efectuate catre institutia de credit. In cele din urma, pentru a justifica negocierea debitului in favoarea dumneavoastra, va trebui sa intocmim un dosar din care sa rezulte imposibilitatea de plata.

De cele mai multe ori este vorba fie despre cheltuieli neprevazute care pun presiune pe veniturile dumneavoastra (ex. necesitatea unei interventii chirurgicale, inclusiv pentru un membru al familiei), fie despre reducerea neprevazuta a veniturilor (ex. reducerea salariului, concediere).

Dincolo de intocmirea acestui dosar, vom pregati temeinic negocierea cu firma de recuperari prin anticiparea scenariilor posibile si, pentru fiecare dintre acestea, vom pregati argumente in favoarea dumneavoastra. Aceste scenarii tin cont in primul rand de suma cu care a fost cumparata datoria dumneavoastra de catre firma de recuperari. Oricare ar fi aceasta, va exista cu siguranta o reducere semnificativa a debitului pe care va trebui sa il rambursati in urma negocierii.

Odata intocmit dosarul si odata stabilita strategia de negocieri pe baza scenariilor posibile, vom stabili o intalnire cu firma de recuperari creante. Este posibil ca acestia sa solicite o a doua intalnire pentru a avea timp sa studieze dosarul.

In functie de propunerea acestora, pe care noi o vom fi anticipat deja in cadrul strategiei de negocieri, fie vom veni cu o contra-propunere argumentata dupa cum am planuit, fie o vom accepta, in cazul in care este conforma cu obiectivul pe care ni l-am propus in strategie, respectiv de a va obtine o reducere a debitului de pana la un anumit prag.

Dupa ce vom reusi sa ajungem la un consens cu firma de recuperari, vom incheia cu acestia un contract in conditiile agreate. Bineinteles, acest contract va fi revizuit de catre echipa noastra pentru a ne asigura ca exprima cu exactitate acordul la care s-a ajuns in urma negocierilor, precum si ca nu contine clauze abuzive si nu exista motive de nulitate.

Dupa cum vedeti, faptul ca dosarul dumneavoastra de credit a ajuns in gestiunea unei firme de recuperari creante nu este un lucru chiar atat de rau – dimpotriva, puteti folosi informatiile aflate in avantajul dumneavoastra pentru a va reduce semnificativ debitul ramas. Echipa noastra de profesionisti va pune la dispozitie intreaga sa expertiza dobandita de-a lungul a sute de negocieri purtate cu firme de recuperari creante pentru a va scapa de griji.

Cel cu care semnezi are buna-credinta? Te-a informat corect? Te-a fortat sa semnezi? Profita de efectele ulterioare si iti cauzeaza prejudicii, fara voia ta? Daca da, trebuie sa ne contactezi! 

Nu-ti mai neglija drepturile!

Echipa noastra de avocati si consultanti va informeaza corect si conform legislatiei in vigoare!

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!