Probabil cea mai importanta categorie de bunuri vizate in cadrul procedurii de executare silita este categoria imobilelor – apartamente, case, terenuri, hale etc. De aceea, si legislatia incidenta in cazul executarii silite a imobilelor este una foarte complexa, facand contestatia la executarea silita imobiliara o procedura pe masura din punctul de vedere al complexitatii.

In primul rand, este foarte important sa stiti de la bun inceput ca, in calitate de debitor impotriva caruia a fost inceputa executarea silita, sunteti obligat sa declarati, la cererea executorului judecatoresc, toate bunurile dumneavoastra, mobile si imobile, inclusiv cele aflate in proprietate comuna pe cote-parti sau in devalmasie, cu aratarea locului in care se afla acestea, precum si toate veniturile dumneavoastra, curente sau periodice.

De aceea, din momentul in care veti apela la serviciile noastre, va trebui sa stim cu exactitate care este situatia dumneavoastra patrimoniala pentru a pregati cea mai buna aparare posibila si pentru a maximiza sansele de a obtinerea admiterea contestatiei la executare.

In acest sens, vom avea o intalnire in cadrul careia vom stabili cu exactitate atat situatia de fapt, cat si situatia de drept, si vom intocmi un dosar cu acte precum titluri de proprietate, fluturasi de salariu, contracte, facturi, chitante, e-mailuri, SMS-uri, extrase de cont, extrase de Carte Funciara si alte asemenea acte relevante. Pe baza acestora, echipa noastra va dezbate in sedinta speta dumneavoastra si va stabili strategia procedurala pe care o vom implementa impreuna cu dumneavoastra, dupa ce o vom discuta in prealabil.

Vestea buna este ca, in cazul in care detineti un imobil, precum si bunuri mobile, vom formula o cerere pentru restrangerea executarii asupra bunurilor ce au o valoare suficienta pentru a acoperi datoria dumneavoastra.

Competenta. Un avantaj procedural de care puteti beneficia consta in competenta de solutionare a contestatiei la executare, competenta ce poate apartine si judecatoriei de la locul situarii imobilului, ci nu doar instantei de executare.

O situatie deosebita o regasim atunci cand detineti imobilul in coproprietate cu o alta persoana, iar cota-parte a dumneavoastra nu a fost inscrisa in Cartea Funciara. In acest caz, creditorul dumneavoastra va trebui sa solicite mai intai partajul imobilului. Astfel, pana la solutionarea definitiva a partajului, executarea silita asupra imobilului va fi suspendata.

Dincolo de contestatia la executare, legea ne mai ofera inca o solutie ca plan secundar. Astfel, dupa ce instanta incuviinteaza cererea de executare silita imobiliara formulata de catre executorul judecatoresc, acesta din urma o sa va comunice o copie de pe incheierea de incuviintare a instantei. In momentul in care o primiti, putem cere instantei sa incuviinteze plata integrala a datoriei din veniturile imobilului – daca exista astfel de venituri (ex. chirie) – sau din alte venituri ale acestuia, pe o perioada de 6 luni.

Aceasta solutie este una convenabila in special in cazul datoriilor ce nu sunt foarte mari, pentru a se evita vanzarea imobilului in urma executarii silite. I-am consiliat pe multi dintre clientii nostri sa gaseasca o alta locuinta provizorie, daca au aceasta posibilitate, si sa inchirieze locuinta lor pentru a putea plati datoria din chiriile incasate lunar (plus garantia initiala in cuantum de inca o chirie). Solutia este una ce poate fi aplicata cu si mai mare succes in cazul negocierii extrajudiciare cu executorul judecatoresc – serviciu pe care vi-l punem la dispozitie si despre care puteti citi mai multe pe site-ul nostru.

Daca veniturile obtinute din inchirierea imobilului sunt necesare pentru subzistenta dumneavoastra, avem dreptul de a solicita executorului judecatoresc sa va aloce 20% din respectivele venituri pentru intretinerea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra, pe toata perioada procedurii. Pentru a ne fi acceptata aceasta cerere, va fi nevoie sa aducem dovezi cu privire la situatia dumneavoastra patrimoniala, respectiv fluturase de salariu, act de casatorie, certificate de nastere, documente medicale si alte asemenea acte.

Dupa cum va spuneam, executarea silita a imobilului dumneavoastra este o procedura foarte complexa. Acest lucru este in favoarea noastra, deoarece este mult mai probabil ca partea adversa sa nu respecte dispozitiile legale – nu doar din cauza intereselor materiale, ci si din cauza omisiunii sau a necunoasterii pe deplin a procedurilor.

Astfel, procedura de executare silita imobiliara implica actiunea mai multor participanti – instanta, executor judecatoresc, creditor, cartea funciara, notar, evaluator, persoane cu drept de preemptiune asupra imobilului – care vor trebui sa respecte toate dispozitiile legale incidente.

Datorita experientei noastre acumulate in cadrul a sute de astfel de proceduri, vom reusi sa identificam neconcordantele intre dispozitiile legale si actele de executare efectuate, astfel incat sa le folosim ca temei pentru contestatia la executare.

Pentru aceasta, va vom consilia indeaproape pe tot parcursul procedurii si vom urmari cu atentie desfasurarea procedurilor si toate actele de executare. Astfel, veti mentine o comunicare activa cu un membru al echipei noastre care se va ocupa cu precadere de speta dumneavoastra.

In final, la admiterea contestatiei la executare, instanta va dispune restabilirea situatiei anterioare executarii, astfel incat vor fi efectuate operatiunile de carte funciara necesare.

Echipa noastra va pune la dispozitie intreaga sa expertiza pentru a va obtine conditiile cele mai favorabile in aceasta etapa dificila din viata dumneavoastra.
Contactati-ne pentru a stabili o intalnire in cadrul careia sa pregatim un plan bazat pe experienta si cunoasterea deplina a legii.

Nu-ti mai neglija drepturile!

Echipa noastra de avocati si consultanti va informeaza corect si conform legislatiei in vigoare!

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!