Potrivit Noului Cod de Procedura Civila, contestatia la executare trebuie formulata la instanta de executare, deci, ca regula, la judecatoria in a carei circumscriptie se afla, la data sesizarii organului de executare, domiciliul sau sediul debitorului.

Asadar, tot ca regula, contestatia la executare propriu-zisa, inclusiv contestatia formulata de un tert care invoca un drept propriu asupra bunului supus executarii silite, precum si contestatia impotriva refuzului organului de executare de a efectua o executare silita ori de a indeplini un act de executare se vor indrepta la instanta de executare.

NCPC prevede si cazuri de competenta alternative, cazuri in care alegerea uneia dintre instantele deopotriva competente apartine debitorului, dupa cum urmeaza:

  1. in cazul urmaririi silite prin poprire, daca domiciliul sau sediul debitorului se afla in circumscriptia unei alte curti de apel decat cea in care se afla instanta de executare, contestatia la executare va putea fi introdusa si la judecatoria in a carei circumscriptie isi are domiciliul ori sediul debitorul;
  2. in cazul urmaririi silite a imobilelor sau al urmaririi silite a fructelor si a veniturilor generale ale imobilelor, daca imobilul este in circumscriptia unei alte curti de apel decat cea in care se afla instanta de executare, contestatia la executare va putea fi introdusa si la judecatoria de la locul situarii imobilului;
  3. in cazul predarii silite a bunurilor imobile/executarii silite direct imobiliare, daca imobilul se afla in circumscriptia unei alte curti de apel decat cea in care se afla instanta de executare, contestatia la executare va putea fi introdusa si la judecatoria de la locul situarii imobilului.

In primul caz, incidenta dispozitiei nu va fi influentata de titularul contestatiei la executare ori de domiciliul creditorului sau al tertului poprit. Daca domciliul ori sediul debitorului se afla doar in raza teritoriala a altui tribunal, atunci contestatia la executare nu va putea fi introdusa decat la instanta de executare. In cele din urma, nu este un caz de competenta alternative atunci cand debitorul are domiciliul ori sediul in afara tarii.

In al doilea caz, daca imobilul se situeaza in raza teritoriala a altei judecatorii, dar in circumscriptia aceleiasi curti de apel, nu va exista competenta alternativa.

NCPC dispune si cu privire la contestatia la titlu, respectiv cea privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu. Acest tip de contestatia la executare se va introduce la instanta care a pronuntat hotararea supusa executarii. Pe de alta parte, contestatia la executare ce vizeaza un titlu executoriu care nu provine de la un organ de jurisdictie, competenta de solutionare va reveni instantei de executare.

Ratiunea care a determinat stabilirea competentei de solutionare a contestatiilor la titlu in favoarea instantei ce a pronuntat titlul consta in faptul ca cea mai buna lamurire sau clarificare provine de la emitent.

Pe calea contestatiei la titlu nu va putea fi modificata sau anulata hotararea pusa in executare. De asemenea, daca unele motive de contestatie vizeaza lamurirea titlului executoriu, iar alte motive vizeaza acte de executare efectuate, instanta de executare va disjunge capetele de cerere si va declina competenta solutionarii acestora in favoarea instantei care a pronuntat titlul executoriu.

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!