Daca a fost declansata procedura executarii silite impotriva dumneavoastra, pana cand va fi solutionata contestatia la executare de catre instanta de executare, putem obtine suspendarea procedurii de executarie silita. Desi cererea de suspendarea a executarii silite poate fi formulata oricand pe parcursul procedurii, recomandam introducerea acesteia odata cu contestatia la executare, astfel incat sa prevenim efectuarea oricaror acte de executare impotriva dumneavoastra. 

Pentru a obtine suspendarea executarii va fi necesara depunerea unei cautiuni al carei cuantum va depinde de valoarea obiectului contestatiei. Astfel, daca, de exemplu, valoarea datoriei dumneavoastra este de pana la 10.000 lei, cautiunea pe care va trebui sa o depuneti va fi de 10% din valoarea datoriei.

Daca valoarea datoriei este cuprinsa intre 10.000 lei si 100.000 lei, cautiunea va fi de 1.000 lei plus 5% pentru ce depaseste 10.000 lei.

Daca valoarea datoriei este cuprinsa intre 100.000 lei si 1.000.000 lei, cautiunea va fi de 5.500 lei plus 1% pentru ce depaseste 100.000 lei.

In cele din urma, daca valoarea datoriei dumneavoastra este mai mare de 1.000.000 lei, cautiunea pe care va trebui sa o depuneti va fi de 14.500 lei plus 0,1% pentru ce depaseste 1.000.000 lei.

In cazul admiterii cererii de suspendare a executarii silite, cautiunea va fi indisponibilizata pana la momentul solutionarii prin hotarare definitiva a contestatiei la executare de catre instanta, respectiv pana la momentul incetarii efectelor suspendarii.

Pe de alta parte, conform unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in cazul in care instanta nu incuviinteaza cererea de suspendare a executarii silite, cautiunea va fi eliberata imediat.

Este important sa stiti cele 2 roluri pe care le are cautiunea. In primul rand, aceasta constituie o garantie pentru creditor in ceea ce priveste acoperirea eventualelor daune suferite ca urmare a intarzierii executarii silite, prin efectul suspendarii acesteia. In al doilea rand, cautiunea are rolul de a preveni si limita eventualele abuzuri in valorificarea dreptului de a obtine suspendarea executarea de catre debitorii rau-platnici.

Altfel spus, trebuie sa ne asiguram ca dumneavoastra nu va aflati in niciuna dintre aceste 2 situatii. De aceea, este foarte important ca echipa noastra sa analizeze cu atentie speta dumneavoastra – atat situatia de fapt, cat si situatia de drept.

Pentru aceasta, vom intocmi impreuna un dosar cu acte precum contracte, facturi, chitante, e-mailuri, SMS-uri, extrase de cont, extrase de Carte Funciara si alte asemenea acte relevante. In cadrul intalnirii pe care o vom avea, vom stabili cu exactitate toate detaliile spetei dumneavoastra, astfel incat sa conturam strategia procedurala pe care o vom implementa atat in vederea obtinerii suspendarii executarii silite, cat si a admiterii contestatiei la executare.

Exista si cazuri in care instanta nu doar ca va aproba obligatoriu cererea noastra de suspendare a executarii silite, ci nu va fi necesara nici depunerea cautiunii:

Primul caz este cel in care hotararea sau inscrisul supus executarii nu este, potrivit legii, executoriu. Un astfel de exemplu este contractul de inchiriere ce nu a fost inregistrat la ANAF, ca o sanctiune pentru proprietar si in beneficiul dumneavoastra, ca si chirias.                                                

Al doilea caz este cel in care inscrisul supus executarii a fost declarat fals printr-o hotarare judecatoreasca data in prima instanta. Legea prevede aceasta situatia deoarece nu putine au fost cazurile in care creditorii s-au folosit de inscrisuri false, in tot sau in parte, adica doar anumite clauze, pentru a obtine beneficii necuvenite. Din fericire, echipa noastra detine o expertiza vasta in analiza actelor juridice si in recunoasterea falsurilor, astfel incat dumneavoastra doar ne veti pune la dispozitie actele pe care vi le cerem, iar noi ne vom ocupa de restul.

Al treilea caz in care instanta va aproba obligatoriu cererea noastra de suspendare a executarii silite si in care nu va fi necesara depunerea cautiunii este cel in care reusiti sa faceti dovada printr-un inscris autentic (ex. act notarial) ca ati obtinut de la creditorul dumneavoastra o amanare sau ca beneficiati de un termen de plata (ex. printr-o hotarare judecatoreasca sau chiar din insusi contractul de credit, de inchiriere etc).

In situatia in care bunurile dumneavoastra urmarite pentru a fi executate silit sunt supuse pieirii, degradarii, alterarii sau deprecierii (ex. bunuri perisabile), va fi suspendata doar distribuirea pretului obtinut din valorificarea acestor bunuri.

Din punct de vedere procedural, instanta va solutiona cererea noastra de suspendare a executarii silite printr-o incheiere pe care o va putea pronunta inclusiv inaintea termenului stabilit pentru judecarea contestatiei la executare, astfel incat sa fie preintampinate situatiile neplacute si potential nejustificate generate de efectuarea actelor de executare silita.

Vom fi citati pentru solutionarea cererii de suspendare a executarii silite, iar in cazul in care solutia nu va fi una favorabila, avem la dispozitie calea de atac a apelului – sau a recursului, daca incheierea este pronuntata de curtea de apel – in termen de 5 zile de la pronuntare.

Daca exista urgenta si daca ati depus cautiunea, vom putea formula inclusiv o cerere de suspendare provizorie, iar instanta va putea dispune, fara citatie, suspendarea provizorie a executarii silite pana la solutionarea cererii de suspendare.

La momentul admiterii cererii noastre de suspendare a executarii silite, va fi notificat imediat si executorul judecatoresc, prin comunicarea incheierii pronuntate de instanta, astfel incat sa inceteze efectuarea oricaror acte de executare.

Cat timp va fi suspendata executarea silita inceputa impotriva dumneavoastra, actele de executare efectuate anterior, masurile de executare dispuse de instanta sau de executor, inclusiv cele de indisponibilizare a bunurilor, veniturilor si conturilor dumneavoastra bancare, vor ramane in continuare, cu exceptia cazurilor in care legea sau hotararea judecatoreasca prevede altfel. Pe de alta parte, actele de executare efectuate in ziua admiterii cererii de suspendare a executarii – inclusiv suspendarea provizorie – vor fi desfiintate de drept.

Dupa cum vedeti, legea prevede suficiente mecanisme prin care dumneavoastra, ca debitor, sunteti aparat de situatii neplacute, insa este necesara o buna cunoastere a procedurilor si a dispozitiilor legale. Pentru aceasta, echipa noastra va pune la dispozitie intreaga sa experienta acumulata de-a lungul a sute de proceduri desfasurate cu succes in favoarea clientilor nostri pentru a va recapata linistea.

Nu-ti mai neglija drepturile!

Echipa noastra de avocati si consultanti va informeaza corect si conform legislatiei in vigoare!

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!