Conform Noului Cod de Procedura Civila, contestatia la executare se judeca cu procedura prevazuta pentru judecata in prima instanta. Insa, nu toate dispozitiile care reglementeaza judecata in prima instanta in procedura de drept comun au vocatia sa se aplice in cazul solutionarii contestatiei la executare, ci doar acelea care nu contravin normelor speciale din materia contestatiei la executare sau altor norme special din materia executarii silite.

Astfel, NCPC prevede o serie de reguli speciale pentru judecarea contestatiei la executare.

In primul rand, o derogare importanta de la procedura de drept comun privind judecata in prima instanta consta in faptul ca verificarea si regularizarea cererii de chemare in judecata nu se aplica si contestatiei la executare.

Astfel, eventualele lipsuri ale cererii introductive vor fi comunicate contestatorului pentru a fi complinite pana la termenul de judecata ce va fi stabilit, iar intimatului i se va comunica un exemplar al contestatiei, chiar daca s-a constatat existenta unor lipsuri.

O alta regula speciala pentru judecarea contestatiei la executare consta in faptul ca instanta ii va solicita de indata executorului judecatoresc sa ii transmita, in cadrul termenului stabilit, copii certificate de pe actele dosarului de executare.

Prin urmare, in cadrul masurilor de pregatire a judecatii, judecatorul va dispune, in cazul contestatiei la executare, emiterea unei adrese catre executorul judecatoresc cu solicitarea mentionata. Desi NCPC prevede ca se vor solicita doar copii de pe actele de executare contestate, instanta poate, in cazul in care considera necesar, sa solicite copii de pe intreg dosarul de executare, chiar daca nu este contestata insasi executarea silita.

Costurile cu efectuarea si transmiterea copiilor de pe actele de executare contestate vor fi suportate de partea interesata, asadar de catre contestator, ci nu de catre executorul judecatoresc. Instanta ii va pune in vedere partii sa achite costurile generate de transmiterea copiilor, iar daca partea nu indeplineste aceasta obligatie, instanta va putea suspenda judecata contestatiei la executare.

O alta regula speciala a judecarii contestatiei la executare este data de termenul pentru judecarea acesteia, termen ce va fi unul scurt. De asemenea, judecarea contestatiei la executare se va face de urgenta si cu precadere, astfel incat aceasta va fi dezbatuta inaintea altor cauze.

In cele din urma, NCPC instituie o regula speciala ce confera un drept instantei. Aceasta, din oficiu sau la cererea partilor, daca apreciaza necesar, poate solicita relatii si explicatii scrise de la executorul judecatoresc. Astfel de relatii sau explicatii pot privi, de exemplu, stadiul executarii silite, in situatia in care nu s-a dispus suspendarea pana la solutionarea contestatiei.

In ceea ce priveste actul de procedura prin care se solutioneaza contestatia la executare, atunci cand aceasta se solutioneaza in prima instanta de catre instanta de executare, aceasta va pronunta o incheiere ce va fi executorie.

In schimb, actul de procedura prin care sunt solutionate contestatiile la titlu difera in functie de instanta competenta. Astfel, daca instanta de executare va fi cea competenta, asadar cand este vorba despre lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii unui titlu executoriu ce nu emana de la un organ de jurisdictie, va fi pronunta o incheiere, iar in restul cazurilor se va pronunta acelasi fel de hotarare precum hotararea ce constituie titlu executoriu.

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!