Ca regula generala, hotararea pronuntata cu privire la contestatia la executare poate fi atacata doar cu apel. Astfel, rezulta ca in material contestatiei la executare nu este deschisa si calea de atac a recursului.

In cazul in care hotararea este pronuntata de catre instanta de executare, termenul pentru formularea apelului va fi de 10 zile de la comunicarea hotararii.

Noul Cod de Procedura Civila reglementeaza doua cazuri particulare in care hotararile pronuntate vor putea fi atacate in conditiile dreptului comun, si anume cand hotararile privesc impartirea bunurilor proprietate comuna, respectiv cand hotararile sunt date in contestatiile introduce de tertii care pretind ca au asupra bunului urmarit un drept de proprietate sau un alt drept real.

Prin reglementarea acestor cazuri, este stabilita, practice, o identitate de tratament juridic intre aceste contestatii la executare si actiunile principale prin care este valorificat dreptul respectiv.

Asadar, in cazul in care contestatia la executare are ca obiect impartirea bunurilor proprietate comuna pe cote-parti sau in devalmasie, hotararea primei instante va fi supusa apelului in termen de 30 de zile de la comunicare, iar hotararea data in apel va fi definitive, nefiind supusa recursului.

In ipoteza contestatiei la executare prin care o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit, in functie de valoare, hotararea primei instante va fi supusa fie numai apelului in termenul de drept comun, fara a fi disponibila si calea de atac a recursului, fie atat apelului, cat si recursului in termenul de drept comun.

In ceea ce priveste hotararea pronuntata in cazul contestatiei la titlu, aceasta va fi supusa acelorasi cai de atac precum hotararea supusa executarii, iar daca prin intermediul contestatiei a fost solicitata lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii unui titlu ce nu este o hotarare a unui organ de jurisdictie, hotararea prin care s-a solutionat contestatia va putea fi atacata doar cu apel.

Este important de mentionat faptul ca hotararile pronuntate asupra contestatiilor la executare pot fi atacate si pe caile extraordinare de atac de retractare prevazute de lege, respectiv contestatia in anulare si revizuirea, intrucat suprimarea caii extraordinare de atac a recursului, ce reprezinta o cale de atac de reformare, nu presupune si suprimarea cailor extraordinare de atac de retractare.

De asemenea, trebuie mentionate si aspectele referitoare la calea de atac in cazul solutionarii contestatiei in temeiul unor incidente procedurale. Astfel, daca in prima instanta contestatia la executare s-a perimat ori s-a renuntat la judecata sau contestatia a fost rezolvata in temeiul unor alte asemenea incidente pentru care nu exista norme special referitoare la calea de atac impotriva hotararii, vor deveni aplicabile dispozitiile speciale pentru fiecare dintre aceste incidente procedurale.

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!