Contestatia la executare va fi judecata conform regulilor de drept comun aplicabile judecatii in prima instanta de catre instanta de executare, respectiv judecatoria in circumscriptia careia se afla domiciliul ori sediul debitorului.
In cazul in care formulati contestatia in termenul legal – pentru termen, probe si conditii de admisibilitate, va invitam sa cititi articolul “Cum ne asiguram ca va fi admisa contestatia noastra la executare” – si platiti taxa judiciara de timbru in cuantumul stabilit de lege, contestatia va fi admisa, iar cel impotriva caruia a fost introdusa contestatia la executare va trebui sa depuna intampinare, la fel ca in cazul judecatii in prima instanta. Taxa judiciara de timbru o veti primi inapoi in cazul in care va este admisa contestatia la executare, iar hotararea ramane definitiva.
Partile vor fi citate in termen scurt, iar procedura solutionarii contestatiei la executare se va desfasura de urgenta si cu precadere de alte procese, din ratiuni ce tin de prevenirea producerii unor situatii nedorite din cauza unor executari injuste.
Pentru a facilita solutionarea corecta a contestatiei, instanta va solicita executorului sa ii puna la dispozitie intr-un anumit termen copii certificate de pe actele contestate din dosarul de executare.
In cazul contestatiei la executare propriu-zise, instanta de executare va pronunta o hotarare ce poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pe de alta parte, hotararea data in cazul contestatiei la titlu va fi supusa acelorasi cai de atac precum hotararea ce se executa – pentru tipurile de contestatie la executare, va invitam sa cititi articolul “Cele 3 tipuri de contestatie la executare si ce putem ataca prin intermediul fiecaruia”. De asemenea, daca prin contestatie a fost ceruta lamurirea unui titlu ce nu reprezinta o hotarare judecatoreasca (ex. un contract incheiat la notar), hotararea prin care s-a solutionat contestatia va putea fi atacata doar cu apel.
Efectele hotararii prin care este admisa contestatia la executare vor fi diferite in functie de scopul urmarit de catre contestator la formularea acesteia. Spre exemplu, poate fi anulata in tot sau in parte executarea sau poate fi anulat insusi titlul. De asemenea, in cazul in care interpretarea hotararii pronuntate in prima instanta era neclara, se poate proceda la executare conform interpretarii date dispozitiviului hotararii de catre instanta de executare prin intermediul hotararii de solutionare a contestatiei la titlu.
In cele din urma, in cazul in care obiectul contestatiei la executare consta in refuzul executorului judecatoresc de a primi sau de a inregistra cererea de executare, precum si in refuzul de a efectua un act de executare, instanta de executare, admitand contestatia, il va putea obliga pe executor la plata unei amenzi judiciare, iar partea interesata va putea obtine chiar si plata unor despagubiri pentru prejudiciul suferit.
Desi poate parea o procedura putin complicata, in realitate ea nu este deloc asa. Dimpotriva, contestatia la executare va poate scuti de pierderi pe care nu ar trebui sa le aveti sau de procese ulterioare pentru castigarea unor drepturi ce vi se cuveneau si pe care le-ati pierdut in mod injust fara a contesta executarea hotararii. Daca nu sunteti sigur ce ar trebui sa faceti, apelati cu incredere la echipa noastra de avocati si consilieri juridici specializati in procedura contestatiei la executare pentru a va lamuri situatia in care va aflati si ce optiuni aveti.