Ca regula, contestatia la executare va cuprinde elementele pe care trebuie sa le cuprinda o cerere de chemare in judecata, cu descrierea ampla a motivelor si, daca este cazul, cu atasarea de acte doveditoare.

Foarte important de avut in vedere este faptul ca prin intermediul contestatiei la executare nu va putea fi modificata sau anulata hotararea pusa in executare si nici nu vor putea fi invocate motive de fapt sau de drept ce ar fi putut fi opuse in fata primei instante sau intr-o cale de atac ce a fost deschisa. Astfel, singurele aparari de fond ce vor putea fi invocate sunt cele care vizeaza cauzele de stingere a obligatiei, cauze ivite dupa ce hotararea a ramas definitiva. Asadar, nu se poate repune in discutie nimic din ce ar afecta autoritatea de lucru judecat a hotararii ce constituie titlu executoriu.

Totusi, daca titlul executoriu nu este o hotarare judecatoreasca, iar debitorul nu are la indemana o cale pentru desfiintarea sa, acesta va putea sa invoce prin intermediul contestatiei la executare apararile de fond referitoare la existenta, intinderea si valabilitatea creantei.

Trebuie avut in vedere, de asemenea, ca nu poate fi formulata o noua contestatie de catre aceeasi persoana pentru motive care au existat la data formularii primei contestatii. Contestatorul poate doar sa adauge motive noi fata de cele initiale in termenul prevazut de lege pentru introducerea contestatiei.

In ceea ce priveste probele, acestea nu trebuia sa determine repunerea in discutie a aspectelor de fond ale titlului executoriu, cu exceptia cazului in care este permis acest lucru.

O alta conditie de admisibilitate foarte importanta a contestatiei la executare consta in termenul in interiorul caruia trebuie introdusa aceasta. Legiuitorul a prevazut in acest sens un termen de 15 zile ce se aplica in cazul mai multor situatii:

  • de la data cand contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care il contesta;
  • de la data cand cel interesat a primit comunicarea sau, dupa caz, instiintarea privind infiintarea popririi;
  • de cand debitorul care contesta executarea insasi a primit incheierea de incuviintare a executarii sau somatia.

In ceea ce priveste contestatia la titlu, respectiv cea privind intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu, aceasta poate fi formulata oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita.

In cele din urma, contestatia impotriva incheierilor executorului judecatoresc, in cazurile in care acestea nu sunt definitive conform legii, poate fi formulata in termen de 15 zile de la data comunicarii acesteia.

Daca vom avea in vedere toate aceste aspecte, nu doar ca ne va fi admisa contestatia la executare, insa avem sanse reale ca parcursul procesual al acesteia sa fie unul favorabila noua.

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!