Am fost implicati intr-un proces, iar hotararea a fost una nefavorabila noua. Adversarul incearca sa ne execute silit, iar noi formulam contestatie la executare intr-o ultima incercare de a ne opune, iar asta pe buna dreptate. In acest caz, pana cand va fi solutionata contestatia, vem vrea, cel mai probabil, sa oprim executarea inceputa impotriva noastra.

Din fericire pentru noi, legiuitorul a prevazut o solutie si pentru aceasta premisa, intrucat au existat numeroase situatii de-a lungul timpului cand executarea silita s-a desfasurat in continuare, iar cand a fost solutionata in cele din urma contestatia la executare in favoarea celui executat silit, se crease deja o situatie injusta pentru acesta, o situatie ce trebuia practic anulata sau modificata, fapt care necesita noi alocari de resurse sau, mai rau, care nu mai era posibil, fiind necesara o compensare eventual nedorita de catre cel executat silit.

Aceasta solutie consta in suspendarea executarii silite, ce poate fi ceruta numai pentru motive temeinice si cu platea unei cautiuni in cuantumul prevazut de lege. Exista, insa, si situatii in care suspendarea executarii este obligatorie si cautiunea nu este necesara, si anume:

  • hotararea sau inscrisul care se executa nu este, potrivit legii, executoriu;
  • inscrisul care se executa a fost declarat fals printr-o hotarare judecatoreasca data in prima instanta;
  • debitorul dovedeste printr-un inscris autentic faptul ca a obtinut de la creditor o amanare sau ca beneficiaza de un termen de plata.

Cererea de suspendare poate fi formulata in acelasi timp cu contestatia la executare, fiind o cerere accesorie acesteia si, ca atare, fiind judecata tot de catre instanta care solutioneaza contestatia la executare. Cererea de suspendare va fi judecata de urgenta, la fel ca in cazul contestatiei la executare, iar partile vor fi citate. Instanta va solutiona cererea printr-o incheiere ce va putea fi atacata separat, fiind supusa doar apelului in termen de 5 zile de la pronuntare pentru partea prezenta sau de la comunicare pentru partea lipsa. Calea de atac va fi, insa, recursul, ci nu apelul, daca judecarea cererii are loc la curtea de apel.

In cazul in care cererea este admisa, executarea hotararii va fi suspendata pana la solutionarea contestatiei la executare. Suspendarea este o masura provizorie, astfel incat atunci cand instanta se pronunta asupra cererii principale, toate masurile provizorii inceteaza, fiind inlocuite cu hotararea finala – in cazul de fata, cu hotararea pronuntata ca solutie la contestatia la executare.

Exista chiar un caz special de protectie in care, daca exista o urgenta, instanta poate dispune suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare, fara a cita partile, insa cu plata cautiunii.

Asadar, chiar si in situatii juridice dificile exista instrumente pe care le putem folosi pentru a ne creste sansele de reusita, atata timp cat cunoastem si urmam procedura legala.

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!