In cazul in care obiectul contestatiei la executare consta in intelesul, intinderea si aplicarea titlului executoriu, avem de-a face cu o contestatie la titlu. Pe de alta parte, in cazul in care contestatia la executare are ca obiect urmarirea insasi, este vorba despre contestatia la executare propriu-zisa sau contestatia la urmarire. In cele din urma, daca executorul judecatoresc refuza sa efectueze urmarirea bunurilor supuse executarii, poate fi formulata o contestatie privind refuzul executorului.

In primul caz, cel al contestatiei la titlu, se doreste interpretarea sau clarificarea titlului executoriu, astfel incat sa poata fi obtinuta executarea intocmai a acestuia, fiind de competenta instantei care a pronuntat hotararea pusa in executare, adica a instantei de executare, respectiv judecatoria in circumscriptia careia se afla domiciliul ori sediul debitorului. Acest tip de contestatie la executare poate fi exercitat numai daca partea interesata nu a introdus cererea de lamurire a hotararii pronuntate.

In cel de-al doilea caz, cel al contestatiei la executare propriu-zise sau al contestatiei la urmarire, obiectul poate imbraca numeroase forme precum ordinea de urmarire a bunurilor, prescriptia dreptului de a obtine executarea silita, constituirea titlului executoriu, perimarea executarii silite, modul in care se desfasoara executarea, reducerea cheltuielilor de executare, inopozabilitatea titlului executoriu ș.a.m.d. Ca o reflectare a numeroaselor premise acoperite, legiuitorul a prevazut o gama larga de persoane ce pot formula contestatia, si anume cei interesati sau vatamati prin executare – este vorba despre debitor, creditor, dar si despre tertii care pretind drepturi reale asupra bunurilor supuse urmaririi. In cazul in care contestatia este formulate de catre debitor sau creditor, aceasta va avea natura unei cai de atac specifice fazei de executare silita. Daca, insa, contestatia este formulate de catre tertii anterior mentionati, ne vom afla in situatia unei veritabile actiuni in revendicare. Competența de a judeca aceasta contestatie va aparține, ca regula, instanței de executare. In mod exceptional, daca este urmarit un imobil ce se afla in circumscriptia altei curti de apel decat cea in care se afla instanta de executare, contestatia poate fi introdusa si la judecatoria de la locul situarii imobilului.

In cel de-al treilea caz, si anume cazul contestatiei privind refuzul de executare, legiuitorul s-a referit in mod distinct la acest tip de contestatie la executare fata de cel al contestatiei propriu-zise, vizand strict situatia in care executorul judecatoresc refuza sa efectueze executarea silita sau sa indeplineasca un anumit act de executare. Competenta de solutionare revine instantei de executare, particularitatea constand in faptul ca judecata va avea loc in contradictoriu cu executorul judecatoresc care avea calitate procesuala pasiva.

Stiind atat care sunt instrumentele pe care le avem la indemana, cat si situatia juridica in care va aflati, vom putea stabili impreuna cum sa obtinem solutionarea favorabila a problemei dvs prin intermediul posibilitatilor oferite de contestatia la executare.

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!