Dupa cum am mentionat in articolul privind solutionarea contestatiei la executare, pentru admiterea acesteia spre solutionare este necesara achitarea unei taxe judiciare de timbru, dupa cum urmeaza:
- cererea pentru incuviintarea executarii silite, pentru fiecare titlu executoriu – 20 lei;
- cereri de suspendare a executarii silite, inclusiv a executarii provizorii – 50 lei.
De asemenea, taxa judiciara de timbru se calculeaza la valoarea bunurilor a caror urmarire se contesta sau la valoarea debitului urmarit, cand acest debit este mai mic decat valoarea bunurilor urmarite. In plus, taxa judiciara de timbru aferenta contestatiei nu poate depasi suma de 1.000 lei, indiferent de valoarea contestata. In cazul in care obiectul executarii silite nu este evaluabil in bani, contestatia la executare se taxeaza cu 100 lei.
Daca nu a fost utilizata procedura de lamurire a hotararii si de inlaturare a dispozitiilor contradictorii, prin contestatia la executare se pot invoca si motive de fapt sau de drept privitoare la insusi fondul dreptului. In aceasta situatie, taxa judiciara de timbru se va stabili conform normelor de stabilire a taxei pentru actiunile principale introduse la prima instanta.
In ceea ce priveste cererile de intoarcere a executarii silite, acestea se taxeaza cu 50 lei daca valoarea cererii nu depaseste 5.000 lei, si cu 300 lei daca valoarea cererii depaseste 5.000 lei.
In articolul dedicat suspendarii executarii silite incepute impotriva noastra, am vazut ca avem la indemana si acest instrument pentru a preveni pagube injuste ce ne-ar putea fi aduse daca ar continua executarea silita.
Cererea de suspendare a executarii silite o putem formula numai pentru motive temeinice si doar cu plata unei cautiuni, cu exceptia urmatoarelor cazuri:
- hotararea sau inscrisul care se executa nu este, potrivit legii, executoriu;
- inscrisul care se executa a fost declarat fals printr-o hotarare judecatoreasca data in prima instanta;
- debitorul dovedeste printr-un inscris autentic faptul ca a obtinut de la creditor o amanare sau ca beneficiaza de un termen de plata.
In afara acestor cazuri, cautiunea pe care va trebui sa o platiti pentru a obtine suspendara executarii silite incepute impotriva dvs se va calcula la valoarea obiectului contestatiei, dupa cum urmeaza:
- 10% din valoarea obiectului contestatiei, daca aceasta valoare nu depaseste suma de 10.000 lei;
- 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depaseste suma de 10.000 lei;
- 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depaseste suma de 10.000 lei;
- 14.500 lei plus 0,1% in cazul in care valoarea obiectului contestatiei depaseste suma de 1.000.000 lei.
Daca obiectul contestatiei la executare nu este evaluabil in bani, cautiunea va fi de 1.000 lei.
La finalul solutionarii contestatiei la executare veti primi inapoi cautiunea depusa in cazul in care va este admisa contestatia, in caz contrar aceasta fiind folosita pentru acoperirea creantelor decurgand din intarzierea executarii (bineinteles, doar in cazul in care au luat nastere astfel de creante) sau a celor din titlul executoriu.
Din fericire, legiuitorul a avut in vedere facilitarea accesului liber la justitie cand a stabilit atat cuantumul taxelor judiciare de timbru pentru contestatia la executare, cat si cuantumul cautiunii necesare pentru suspendarea executarii silite. Dincolo de achitarea acestor taxei si, optional, a cautiunii, este necesar sa cunoastem si sa intelegem cat mai bine procedura executarii silite pentru a ne spori sansele de reusita. In acest sens, echipa noastra de avocati si consilieri juridici va pune la dispozitie intreaga sa experienta dobandita de-a lungul anilor in procedurile de contestatie la executare.