Conditiile de admisibilitate ale contestatiei la executare sunt prevazute de Noul Cod de Procedura Civila. Acesta dispune cu privire la cazurile si motivele de inadmisibilitate a contestatiei la executare si, de asemenea, fixeaza limitele procedurale in utilizarea acestei proceduri.

Atunci cand titlul executoriu consta intr-o hotarare judecatoreasca – sau arbitrala – nu se pot invoca, pe calea contestatiei la executare, motiva de drept si de fapt care ar fi putut fi invocate in cursul judecatii in prima instanta sau intr-o cale de atac.

In acest caz, intelegem ca nu doar debitorul are aceasta limita, ci inclusiv creditorul sau alt participant la executarea silita care a fost parte in procesul finalizat prin hotararea judecatoreasca ce constituie titlu executoriu. De asemenea, pe calea contestatiei la executare nu se pot aduce critici titlului executoriu reprezentat de o hotarare judecatoreasca sau arbitrala.

La randul ei, instanta investita cu solutionarea contestatiei la executare va fi obligata sa respecte, la fel ca partile din executarea silita, autoritatea de lucru judecat de care se bucura titlul executoriu, atat in privinta celor stabilite prin dispozitiv, cat si in privinta celor explicate in considerente.

Pe calea contestatiei la executare vor putea fi invocate motive de fapt sau de drept referitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu doar in masura in care vor fi indeplinite cumulativ urmatoarele doua conditii:

  1. titlul executoriu pus in executare silita nu este o hotarare judecatoreasca ori arbitrala;
  2. legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale specifica pentru desfiintarea lui, cale accesibila partii care formuleaza contestatia la executare.

Noul Cod de Procedura Civila dispune si cu privire la inadmisibilitatea unei noi contestatii, in sensul ca nu va putea fi facuta o noua contestatie la executare de catre aceeasi parte pentru motive care au existat la data primei contestatii.

Aceasta interdictie opereaza indiferent de felul titlului executoriu si are acelasi efect cu decaderea partii respective din dreptul de a invoca neregularitatile executarii sau ale titlului executoriu existente la momentul formularii primei contestatii, indiferent de solutia data primei contestatii la executare.

Desi NCPC dispune cu privire la toate motivele existente la data formularii primei contestatii la executare, din experienta noastra trebuie interpretat in sensul motivelor de care partea interesata avea cunostinta, intrucat o sanctiune procesuala presupune in mod necesar existent unei culpe. Altminteri, partea ar trebui indreptatita sa solicite repunerea in termen.

Totusi, pentru a atenua efectele interdictiei anterior prezentate, NCPC a instituit, in materia contestatiei la executare. Astfel, contestatorul isi poate modifica cererea initiala, adaugand noi motive de contestatie, cu conditia ca, in privinta acestora din urma, sa fie respectat termenul de exercitare a contestatiei la executare.

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!