Un instrument procedural foarte puternic aflat la indemana partii interesate consta in dreptul acesteia ca, pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, sa solicite, pentru motive temeinice, suspendarea executarii silite.

Cererea de suspendare poate fi formulata fie concomitent cu contestatia la executare, fie prin cerere separata. In ambele cazuri, cererea de suspendare va fi supusa taxei judiciare de timbru in cuantum de 50 lei.

Competenta de solutionare a cererii de suspendare a executarii silite apartine instantei competente sa judece contestatia la executare, asadar instantei de executare – in cazul contestatiei la executare propriu-zise si al contestatiei la titlu daca acesta nu emana de la un organ de jurisdictie – sau instantei ce a pronuntat hotararea care constituie titlu executoriu – in cazul contestatiei la titlu atunci cand acesta este reprezentat de hotararea unui organ de jurisdictie.

Noul Cod de Procedura Civila prevede 3 cazuri in care suspendarea executarii este obligatorie, iar depunerea unei cautiuni nu este necesara:

  1. hotararea ori inscrisul care se executa nu este, potrivit legii, executoriu;
  2. inscrisul care se executa a fost declarat fals printr-o hotarare judecatoreasca data in prima instanta;
  3. debitorul face dovada prin inscris autentic ca a obtinut de la creditor o amanare sau, dupa caz, beneficiaza de un termen de plata.

Chiar si in aceste cazuri, va fi dispusa suspendarea executarii doar daca a fost ceruta de catre partea interesata.

Cu exceptia acestor 3 cazuri, legea nu indica in mod expres motivele pentru care poate fi dispusa suspendarea executarii silite, stabilind doar ca oprirea temporara a executarii silite poate fi dispusa doar in masura in care este justificata de motive temeinice.

Astfel, judecatorul sesizat cu cererea de suspendare a executarii silite va analiza daca exista motive temeinice pentru luarea acestei masuri. Fara a prejudicial fondul, judecatorul va examina daca interesele debitorului nu sunt vatamate grav si iremediabil prin executare, cat si daca interesele legitime ale creditorului nu vor fi vatamate grav si iremediabil prin neexecutarea hotararii.

Totodata, urmeaza ca instanta sa aprecieze in legatura cu creditorul obligatiei de plata daca intoarcerea executarii va fi posibila, iar in legatura cu debitorul daca acesta prezinta garantia posibilitatii despagubirii creditorului in cazul unei eventuale pagube adusa acestuia prin intarzierea platii, ca urmare a suspendarii executarii hotararii.

Dincolo de necesitatea aprecierii de catre instanta ca motivele invocate sunt temeinice, suspendarea executarii silite prin contestatia la executare mai presupune si depunerea unei cautiuni prealabile ce se va calcula la valoarea obiectului contestatiei. Mai exact, daca valoarea obiectului contestatiei este de pana la 10.000 lei, cautiunea va fi de 10% din aceasta. Daca aceasta valoare depaseste 10.000 lei, cuantumul cautiunii va fi de 1.000 lei plus 5% din aceasta. Pentru o valoare mai mare de 100.000 lei, va fi necesara o cautiune de 5.500 lei plus 1%. In cele din urma, daca valoarea obiectului contestatiei depaseste 1.000.000 lei, cautiunea va fi in cuantum de 14.500 lei plus 0,1% din valoarea obiectului contestatiei.

In cazul in care obiectul contestatiei nu este evaluabil in bani, cautiunea va fi de 1.000 lei, in afara de cazul in care legea dispune altfel.

Pentru restul informatiilor cu privire la suspendarea executarii silite prin contestatia la executare, va invitam sa cititi partea a doua a acestui articol.

Call Now Button
Deschide in Whatsapp
Scrie-ne pe Whatsapp!
Scrie-ne pe Whatsapp!