Daca nu este facuta dovada depunerii in prealabil a cautiunii, instanta nu va dispune suspendarea executarii silite. Depunerea cautiunii nu este, insa, o conditie pentru formularea insasi a cererii de suspendare, aceasta urmand a fi pusa in discutia partilor pe fond, indiferent de depunerea sau nu a cautiunii, dar, chiar si in cazul in care ar fi intemeiata, cererea de suspendare va fi respinsa pentru neindeplinirea conditiei de a depune cautiunea.
In ceea ce priveste solutionarea cererii de suspendare a executarii silite, aceasta se va realiza printr-o incheiere data de catre instanta cu citarea partilor. Cererea de suspendare a executarii silite va fi solutionata inainte de solutionarea contestatiei la executare, deoarece, la acest moment, cererea de suspendare va fi ramas fara obiect.
Incheierea de solutionare a cererii va putea fi atacata doar cu apel, in mod separat, in termen de 5 zile de la pronuntare pentru partea prezenta si de la comunicare pentru partea lipsa.
Noul Cod de Procedura Civila reglementeaza si un caz special de suspendare provizorie a executarii silite, care se dispune de-ndata ce a fost depusa cererea de suspendare si dureaza pana la momentul solutionarii cererii de suspendare.
Aceasta procedura de suspendare provizorie a executarii prezinta urmatoarele caracteristici:
- contestatorul trebuie sa solicite suspendarea provizorie, sa justifice urgenta si sa plateasca cautiunea prealabila;
- cererea se solutioneaza de-ndata de catre completul caruia i-a fost repartizata aleatoriu contestatia la executare sau cererea de suspendare a executarii formulata pe cale separata;
- instanta se pronunta prin incheiere data fara citarea partilor;
- suspendarea provizorie a executarii se poate dispune pana la solutionarea cererii de suspendare in conditiile obisnuite;
- impotriva incheierii de solutionare a cererii de suspendare provizorie a executarii nu poate fi formulata nicio cale de atac – nici in cazul admiterii, nici in cazul respingerii cererii;
- cautiunea platita pentru suspendarea provizorie va fi deductibila din cautiunea finala stabilita de instanta, daca este cazul.
Din experienta noastra practica, au existat unele probleme in sensul ca, solutionand cererea de suspendare provizorie a executarii, completul investit si cu solutionarea cererii de suspendare in conditiile obisnuite si-a spus deja parerea cu privire la aceasta din urma, chiar daca urgenta specifica suspendarii provizorii nu are aceeasi semnificatie precum motivele temeinice specifice suspendarii executarii.
In orice caz, incheierile date de instanta atat in cazul suspendarii provizorii, cat si in cazul suspendarii obisnuite, sunt interlocutorii, astfel incat judecatorul nu va putea judeca aceeasi pricina in apel, recurs, contestatie in anulare sau revizuire si nici dupa trimiterea spre rejudecare, cu exceptia cazului in care trebuie sa se pronunte asupra altor chestiuni decat cele dezlegate de instanta de apel sau de recurs.
In cele din urma, incheierea prin care a fost dispusa suspendarea executarii silite sau suspendarea provizorie a executarii silite va fi comunicata de catre instanta, din oficiu, executorului judecatoresc. In schimb, nu poate fi spus acelasi lucru si despre incheierea de respingere a cererii de suspendare.